U bezoekt 10voorBiologie.nl als gast-gebruiker, waardoor u slechts een fractie van onze lesstof kunt bekijken. Met ons proefabonnement verkrijgt u toegang tot het volledige aanbod. Vraag het proefabonnement nu direct aan of neem contact op met info@10voorbiologie.nl.

Hoofdstuk 6: Seksualiteit

Subdomein D4, niet in CE, moet in SE

Seksualiteit neemt een belangrijke plaats in het leven van de mens in. Dat is natuurlijk altijd zo geweest, maar de situatie is vandaag de dag heel anders dan eeuwenlang het geval was. Vrouwen liepen altijd het risico om zwanger te worden als ze seksueel actief waren. Ze waren dan vaak ook een groot deel van hun volwassen leven zwanger en daarmee afhankelijk van de man. Met de komst van de pilanticonceptiemiddel in de vorm van een pilletje; bevat een mengsel van oestrogeen en progesteron          in de jaren ’60 van de 20ste eeuw nam de seksuele vrijheid van vrouwen toe en konden zij zelf beslissen of ze zwanger wilden worden.

Een ander anticonceptiemiddel, het condoom, staat nu sterk in de belangstelling, omdat het niet alleen zwangerschap, maar ook de overdracht van verwekkers van SOA's als aidsacquired imunno deficiency syndrome, kan ontstaan na besmetting met het HIV; kenmerkt zich door afname van T-cellen          tegengaat. Indien kinderen juist wel gewenst zijn, bieden moderne technieken in geval van onvruchtbaarheid de mogelijkheid om kinderloosheid te verhelpen.

1 / 1

Alle hoofdstukken