U bezoekt 10voorBiologie.nl als gast-gebruiker, waardoor u slechts een fractie van onze lesstof kunt bekijken. Met ons proefabonnement verkrijgt u toegang tot het volledige aanbod. Vraag het proefabonnement nu direct aan of neem contact op met info@10voorbiologie.nl.

Hoofdstuk 4: Van de wieg tot het graf

Subdomein E3.1, moet in CE, mag in SE en C2, dat moet in het SE

Het leven van een mens is voortdurend aan veranderingen onderhevig. Het begint al meteen met de geboorte, wanneer de pasgeborene zelf moet gaan ademhalen en er grote veranderingen optreden in de bloedsomloop. Dan volgt een lange periode van lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. In het eerste jaar verdubbelt de lengte en verdrievoudigt het lichaamsgewicht. Tussen het eerste en het vierde levensjaar vormt de persoonlijkheid zich.

Vanaf de geboorte zijn de grootste veranderingen waar te nemen op circa zesjarige leeftijd, in de puberteit en na het 70ste levensjaar. Na de puberteit volgt de periode van volwassenheid, waarin je een plaats in de maatschappij verwerft, een partner zoekt en wellicht kinderen krijgt.

Tijdens de late volwassenheid en de ouderdom nemen de lichamelijke vermogens af (spierkracht, zintuigen, geheugen), gaat het leeftempo achteruit en kan men zich vaak nog maar op één ding tegelijk concentreren. Maar het meest opmerkelijke van ouderdom is dat deze zo enorm varieert. Er zijn 75-jarigen, die kwiek de vierdaagse lopen, 80-jarigen die autorijden en nog goed ook, 90-jarigen die alle namen van hun 28 kleinkinderen zonder haperen kunnen opnoemen, maar ook 75-jarigen die al echt oud zijn.

Voor Nederland geldt dat tussen 1920 en 2014 de levensverwachting (gerekend vanaf de geboorte) van de man is toegenomen van 55 tot 79,9 jaar; die van de vrouw van 57 tot 83,3 jaar. De prognose voor 2050 is dat mannen gemiddeld bijna 80 jaar en vrouwen 82,6 jaar oud worden. Ook wordt voorspeld dat in 2060 in Nederland 7,4 miljoen ouderen zijn (= 26% van de totale bevolking).

 

Subdomeinen Deelconcepten Deelspecificatie
C2 (in SE)
E3
levenscyclus E3.1
D4 (in SE) levensfase  

1 / 1

Alle hoofdstukken