U bezoekt 10voorBiologie.nl als gast-gebruiker, waardoor u slechts een fractie van onze lesstof kunt bekijken. Met ons proefabonnement verkrijgt u toegang tot het volledige aanbod. Vraag het proefabonnement nu direct aan of neem contact op met info@10voorbiologie.nl.

Hoofdstuk 3: Deling, groei en ontwikkeling

Subdomeinen C1.2, E3.1 moet in CE, ook E2, dat moet in SE

Gedurende een heel korte tijd van zijn leven bestaat een mens uit één cel, de zygote (bevruchte eicelvrouwelijke voortplantingscel         ). Dertig uur later zijn dat er twee, weer drie dagen later is het een bolletje geworden. Nog eens drie dagen later nestelt dit bolletje, dat zich intussen weer verder ontwikkeld heeft, zich in de wand van de baarmoeder. Veertien dagen later begint het embryonale hartje te kloppen. Het embryobij planten het kleine plantje in een zaad; bij dieren het jonge dier in de eerste embryonale ontwikkelingsstadia          is dan 2 mm lang.

Figuur 1. De eicelvrouwelijke voortplantingscel          (geelgekleurd) wordt belaagd door zaadcellen (blauw)


Hoe ontwikkelt die bevruchte eicelvrouwelijke voortplantingscel          zich in zo´n korte tijd tot een embryobij planten het kleine plantje in een zaad; bij dieren het jonge dier in de eerste embryonale ontwikkelingsstadia         , hoe ontwikkelt het embryobij planten het kleine plantje in een zaad; bij dieren het jonge dier in de eerste embryonale ontwikkelingsstadia          zich tot baby, hoe ontwikkelt de baby zich tot volwassene? In dit hoofdstuk kijken we naar enkele fundamentele processen die daaraan ten grondslag liggen. Dat zijn de celdeling en de groei en ontwikkeling van cellen.
 

Subdomeinen Deelconcepten Deelspecificatie
E2 (in SE) celdeling, groei, ontwikkeling
E3 zygote E3.1


 

1 / 6

Alle hoofdstukken