U bezoekt 10voorBiologie.nl als gast-gebruiker, waardoor u slechts een fractie van onze lesstof kunt bekijken. Met ons proefabonnement verkrijgt u toegang tot het volledige aanbod. Vraag het proefabonnement nu direct aan of neem contact op met info@10voorbiologie.nl.

Hoofdstuk 2: Cellen: bouw en functie

Subdomeinen B2.1 en B2.2, moet in CE, mag in SE

Robert Hooke zag in 1665 - dankzij de uitvinding van de microscoop - celwanden in kurk. Het duurde echter tot het begin van de twintigste eeuw voordat de cel onderwerp werd van uitgebreid biologisch onderzoek. Men gaat ervan uit dat alle organismen zijn opgebouwd uit cellen (dit is de celtheoriealle organismen zijn opgebouwd uit een of meerdere cellen           ). Het aantal cellen waaruit een organisme bestaat, hangt onder andere af van het soortgroep organismen die onderling kunnen voortplanten en die vruchtbare nakomelingen voortbrengen          organisme. Er zijn organismen die uit slechts een enkele cel bestaan, zoals bacteriën, maar de meeste organismen zijn meercellig.

De mens is ook meercellig en bestaat uit vele biljoenen cellen (1000 miljard = 1 biljoen).
De cel wordt binnen de biologie als kleinst levende eenheid gezien, omdat deze levenskenmerken vertoont: groei en ontwikkeling, stofwisselingmetabolisme; geheel van chemische omzettingen in (de cellen van) een organisme          en reproductie.

In dit hoofdstuk gaat het om de volgende vragen:

  • Hoe zijn cellen in staat om als levende eenheid te functioneren?
  • Hoe zijn de cellen van planten en dieren opgebouwd?
  • Hoe zijn de bouw en functie van de verschillende celorganellen?
  • Hoe kunnen cellen stoffen opnemen, stoffen afgeven, stoffen veranderen en stoffen gebruiken?

 

1 / 6

Alle hoofdstukken