U bezoekt 10voorBiologie.nl als gast-gebruiker, waardoor u slechts een fractie van onze lesstof kunt bekijken. Met ons proefabonnement verkrijgt u toegang tot het volledige aanbod. Vraag het proefabonnement nu direct aan of neem contact op met info@10voorbiologie.nl.

Hoofdstuk 5: Voortplanting van mensen

Subdomein E3.1, moet in CE, mag in SE

De mens plant zich voort met behulp van voortplantingsorganen. Hierin worden de haploïde voortplantingscellen (= geslachtscellen, gameten) gevormd en met de voortplantingsorganen vindt geslachtsgemeenschap plaats. Door de geslachtsgemeenschap kunnen de voortplantingscellen van man en vrouw bij elkaar komen. Gebeurt dat op het juiste moment in de cyclus van de vrouw, en zijn man en vrouw beiden vruchtbaar, dan kan de vrouw zwanger raken. Na de bevruchtingversmelting van de mannelijke en de vrouwelijke geslachtscel          van een eicelvrouwelijke voortplantingscel          door een spermacelzaadcel; mannelijke gameet          (zaadcelmannelijke geslachtscel         ), spelen de eerste maanden van het nieuwe menselijk leven zich af in de baarmoeder. In die periode is het toekomstige mensje aangewezen op de placentamoederkoek          voor voeding en ademhaling. De zwangerschap eindigt met de geboorte van een nieuwe wereldburger.

10voorBiologie.nl
Figuur 1. Geslachtsgemeenschap in een MRI-scanner
(bron: British Medical Journal)

 

 

Subdomein Deelconcepten Deelspecificatie
E3 geslachtsorganen, voortplantingsorganen, baarmoeder, geslachtscellen, gameten, (menstruatie)cyclus, bevruchtingversmelting van de mannelijke en de vrouwelijke geslachtscel         , eicelvrouwelijke voortplantingscel         , spermacelzaadcel; mannelijke gameet         , placentamoederkoek          E3.1

 

1 / 1

Alle hoofdstukken