U bezoekt 10voorBiologie.nl als gast-gebruiker, waardoor u slechts een fractie van onze lesstof kunt bekijken. Met ons proefabonnement verkrijgt u toegang tot het volledige aanbod. Vraag het proefabonnement nu direct aan of neem contact op met info@10voorbiologie.nl.

Hoofdstuk 1: Biologie in de samenleving

'10voorBiologie' gaat natuurlijk over biologie, maar over nog veel meer zaken die er allemaal mee te maken hebben. De 10voorBiologie-opdrachten gaan namelijk niet alleen over het vergaren van biologische kennis, maar ook over de toepassing van je biologische kennis in de samenleving. Biologische kennis wordt in de samenleving op heel veel plaatsen gebruikt, al wordt die kennis lang niet altijd als biologische kennis gezien en benoemd.

De bloemist die een zakje plantenvoedsel bij de snijbloemen geeft, doet dat, omdat hij weet dat die bloemen langer goed blijven, met dat witte poeder opgelost in het water. De chirurg die zorgvuldig een slagaderarterie; stroomrichting van het bloed is van het hart af          zoekt, doet dat, omdat hij weet dat die ook wel eens een paar centimeter rechts of links van de verwachte plek kan lopen. De kok die de garnalencocktail snel in de koeling zet, weet dat de Salmonellabacterie zich snel op garnalen vermenigvuldigt. Hij zorgt trouwens toch voor een ijzeren hygiënisch regime in zijn keuken, net als de chirurg in zijn operatiekamer. Waarschijnlijk zal de kok zijn instrumenten niet steriliseren1. onvruchtbaar maken; 2. vrij van micro-organismen maken         , maar de chirurg wel.

Veel beroepsbeoefenaren gebruiken kennis die in wezen biologisch van aard is, net als een moeder die overweegt dat het menu dat ze wil klaarmaken wel wat weinig vitamines bevat. En de stratenmaker zet die lastige oorkleppen toch maar op, omdat hij beseft dat het harde lawaai van zijn klophamer zijn gehoor kan beschadigen.

10voorBiologie

Figuur 1. Een stadstuin
Een stadstuintje levert al een grote hoeveelheid biologische waarnemingen op. Je ziet er
planten, insecten en vogels. Er leven kikkers, padden, muizen, slakken, mieren, spinnen,
talloze soorten bodemdieren, bacteriën en schimmels.

Gewone alledaagse kennis wordt heel vaak niet met biologie in verband gebracht. De chirurg spreekt zijn medische kennis aan, de bloemist denkt terug aan de Middelbare Tuinbouwschool, de kok herinnert zich het vak hygiëne binnen de Afdeling Consumptieve Technieken en de huisvrouw en de stratenmaker denken niet aan biologie, maar aan hun gezondheid. Zo vanzelfsprekend is de biologische kennis van een boer of van een dokter, dat we dat helemaal niet meer als biologie ervaren.

Toch gaat biologie over alles. Volgens de internetencyclopedie is Biologie (uit het Grieks: βίος, bíos "leven" en λόγος, lógos "leer") de leer van de levende wezens, levensvormen en levensverschijnselen. Interessant is ook dat biologeren betekent: door een fascinerende eigenschap de volledige aandacht opeisen. Dat doet biologie zeker! Lees maar verder.

 

1 / 4

Alle hoofdstukken